TwitterFacebookE-mail
 

Verbeter de brandveiligheid van uw woning

Er staan veel elektrische apparaten in huis. Die maken ons leven gemakkelijk, maar brengen ook risico’s met zich mee. Vaak wordt brand veroorzaakt door elektrische apparaten. Hoe u dit kunt voorkomen, leest u in de brandpreventiekrant.

Meer tips:

Reinig de wasdroger
Laat de wasdroger nooit draaien als u niet thuis bent. Brand in woningen wordt vaak veroorzaakt door wasdrogers. Vooral door wasdrogers met een luchtafvoerslang. In het bochtje van die slang blijft fijn stof achter, dat kan ontvlammen door de warmte van de wasdroger. Maak de slang dus regelmatig schoon. Dat geldt ook voor het filter. Laat daarnaast de wasdroger eens in de vijf jaar grondig schoonmaken door een vakman.

Rol snoeren af
Gebruikt u een kabelhaspel, rol hem dan altijd helemaal af. Een opgerold snoer wordt bij gebruik erg warm, waardoor het isolatiemateriaal smelt. Er kan kortsluiting ontstaan en daarna ook brand. Grote stroomverbruikers, zoals een elektrische frituurpan of elektrische kacheltjes, kunt u beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten en niet op een kabelhaspel of stekkerdoos. Hiermee voorkomt u overbelasting en de kans op brand.

Rookmelders
Bij aanvang van de huur heeft u een rookmelder ontvangen. De beschrijving bij de melder legt uit waar u de rookmelder het beste kunt ophangen. De nieuwste melders zijn eenvoudig in het gebruik. Ze zijn voorzien van een accu die maar liefst vijf jaar meegaat. Hiermee behoort het jaarlijks vervangen van batterijen tot het verleden.

Stand-by
De stand-by stand van elektrische apparaten produceert warmte waardoor spontaan brand kan ontstaan in het apparaat. Laat de apparaten daarom zo min mogelijk op deze stand staan en schakel zeker bij het naar bed gaan de apparaten volledig uit.

Blusdeken
Haal een blusdeken in huis. Met een blusdeken dooft u snel kleine of beginnende brandjes omdat er geen zuurstof meer bij kan komen. Een blusdeken koopt u bij de bouwmarkt of doe-het-zelf winkel.

Een (brand)veilig gevoel
Ook Woningstichting Nijkerk let op de brandveiligheid in de woningen. Zo zorgen wij voor veilige vluchtroutes in appartementencomplexen en flats. Verder zijn er blusleidingen op iedere verdieping, zodat de brandweer bij brand snel in actie kan komen.

Wettelijke eisen
Bij nieuwbouw beperken wij de kans op brand in de nieuwe woning zoveel mogelijk. De rookmelders worden aangesloten op de elektra zodat de werking van het apparaat niet meer afhankelijk is van een batterij of accu. In nieuwe appartementengebouwen checkt de brandweer altijd of aan alle wettelijke eisen is voldaan.