TwitterFacebookE-mail
 

Ontruimingsoefening flat Van Oldenbarneveltstraat

nieuws-intro-picture-comment

Donderdag 15 oktober vanaf 10.30 uur vindt er een brandontruimingsoefening plaats bij de 100-flat aan de Van Oldenbarneveltstraat in Nijkerk. De oefening is op verzoek van de brandweer Gelderland-Midden en lijkt heel realistisch door de rooksimulatie. Bewoners en direct omwonenden van de flat zijn vooraf geïnformeerd over de oefening. Het gaat om een oefening in het kader van de Brandpreventieweken.

 

Brandontruimingsoefening donderdag 15 oktober:

  • Van Oldenbarneveltstraat 101 t/m 156 (100-flat) in Nijkerk
  • Start oefening: 10.30 uur
  • Einde oefening: 11.15 uur
  • Evaluatie met bewoners: 15.00 uur (het Koperen Hoekje)


De zelfstandig wonende ouderen, van wie sommigen minder zelfredzaam zijn, worden rond 10.30 uur gealarmeerd voor een 'brand' en geëvacueerd. Onze medewerkers zijn ook aanwezig, om mee te maken hoe het ontruimingsproces verloopt en hiervan te leren.


De brandweer heeft bewust gekozen voor een ontruimingsoefening van een groot complex waar ouderen zelfstandig wonen, omdat bij deze appartementen vaak geen BHV/huismeester of andere ‘zorg’ aanwezig is. Om de ‘brand’ zo echt mogelijk te laten lijken, wordt ook rook gebruikt. Hoe reageren ouderen en weten ze de weg te vinden naar buiten als er daadwerkelijk een calamiteit is? Na de oefening wordt in de middag met de bewoners geëvalueerd en wordt ingegaan op brandpreventie en brandveiligheid. Ook hier zijn onze mensen bij aanwezig.


Brandpreventieweken

De Nationale Brandpreventieweken staan dit jaar in het teken van Verklein de kans op brand. De Brandweer en de Brandwondenstichting richten zich net als voorgaande jaren specifiek op de thuiswonende ouderen. Deze doelgroep is sterk groeiend en loopt het meeste risico om slachtoffer te worden van een woningbrand. Belangrijke oorzaken van brand bij ouderen thuis zijn vlam in de pan, roken en elektriciteit. Ook het gedrag (vergeetachtigheid) bij brand en de beperkte mobiliteit bij vluchten zijn een belangrijk oorzaak van fatale branden.

Samen met bewoners en de brandweer maken we het leven brandveiliger. Onder het motto Brandveiligheid begint bij jezelf! organiseert de brandweer de komende tijd meer ontruimingsoefeningen in wooncomplexen in de regio.