TwitterFacebookE-mail
 

Huurders WSN ontvangen binnenkort WOZ-beschikking

nieuws-intro-picture-comment

Als huurder van WSN krijgt u dit jaar voor het eerst een ‘WOZ-beschikking’ toegestuurd van de gemeente. WOZ betekent Waardering Onroerende Zaken. In de beschikking staat hoeveel uw huurwoning waard is. Voor sociale huurders is deze brief belangrijk, omdat de maximale huurprijs van de woning voor een deel afhankelijk is van de WOZ-waarde. De WOZ-beschikking ontvangt u in januari of februari.

 

Berekening huurprijs

De (maximale) huurprijs van sociale huurwoningen is gebaseerd op een puntensysteem Aan de hand van bijvoorbeeld oppervlakte en de voorzieningen in de woning wordt een aantal punten toegekend. Dit heet het 'woningwaarderingsstelsel' (WWS). Het aantal punten van een huurwoning bepaalt de maximale huurprijs.


Nieuw puntensysteem

In oktober 2015 heeft de overheid de berekening van de punten veranderd. Zo telt voortaan de WOZ-waarde van de woning mee, krijgt een woning geen punten meer voor woonvorm of woonomgeving en bestaan er geen schaarstepunten (voor woningen in gewilde gebieden) meer.


Andere maximale huurprijs

Door de verandering in punten verandert ook de maximale huurprijs van huurwoningen. Dit betekent niet dat uw huur direct omhoog of omlaag gaat. Het gaat immers om de maximaal toegestane huurprijs van de woning. In veel gevallen ligt de echte huur lager dan maximaal gevraagd mag worden. Als voorbeeld: gemiddeld betalen de huurders van WSN 68% van de maximale huurprijs.


Bezwaar maken

In de WOZ-beschikking staat dat u bezwaar kunt maken. Het heeft alleen zin om bezwaar te maken als de WOZ-waardering te hoog is. Bij WSN zijn in oktober 2015 alle huidige huurprijzen gecontroleerd of ze voldoen aan de nieuwe regels. De WOZ-waarde is toen ook gecontroleerd. Duidelijk werd dat het niet nodig is om huurverlagingen toe te passen om aan de wettelijke eis te voldoen.


Vrije sector huurwoningen

Ook huurders van vrije sector huurwoningen ontvangen een WOZ-beschikking. Het woningwaarderingsstelsel is er in principe alleen voor het berekenen van een reële huurprijs voor sociale huurwoningen. Maar WSN gebruikt het puntensysteem ook voor de berekening van de maximale huurprijs van haar vrije sector huurwoningen. In oktober 2015 zijn ook deze huurprijzen gecontroleerd. Geconstateerd werd dat ook de huren van de vrije sector woningen onder de maximale huurprijs blijven.