TwitterFacebookE-mail
 

Nieuw puntensysteem woningwaardering: niet van invloed op huurprijzen WSN

nieuws-intro-picture-comment

De invoering van het nieuwe Woningwaarderingsstels (WWS) heeft geen gevolgen voor huurders van WSN. Door het nieuwe puntensysteem daalt de maximale huurprijs van alle huurwoningen in Nederland. De huurprijs van onze sociale huurwoning is gemiddeld maar 67% van de maximale huurprijs. Hierdoor blijven de huren ook na de invoering van het nieuwe puntensysteem ruim onder het maximaal toegestane.

 

Nieuw puntensysteem

Aan de hand van bijvoorbeeld oppervlakte en de voorzieningen in de woning wordt een aantal punten toegekend. Dit heet het 'woningwaarderingsstelsel' (WWS). Het aantal punten van een huurwoning bepaalt de maximale huurprijs. Gemiddeld betalen de huurders van WSN 67% van deze maximale huurprijs. Landelijk gezien betalen huurders fors meer en voor in enkele duizenden gevallen nu zelfs meer dan de maximaal toegestane huurprijs. De overheid heeft de berekening van de punten veranderd. Zo telt voortaan de WOZ-waarde van de woning mee, krijgt een woning geen punten meer voor woonvorm of woonomgeving en bestaan er geen schaarstepunten (voor woningen in gewilde gebieden) meer.

Hoeveel WWS punten heeft uw woning?
Hoeveel WWS punten uw woning volgens het nieuwe systeeem heeft? Dat leest u in de brief van de huurverhoging 2016, die alle huurders voor 1 mei ontvangen.

Huurders vrije sector profiteren mee

Het Woningwaarderingsstelsel is er in principe alleen voor het berekenen van een reële huurprijs voor sociale huurwoningen. Maar WSN gebruikt het puntensysteem ook voor de berekening van de maximale huurprijs van haar vrije sector woningen. Vijf huurders van een duurdere huurwoning betalen nu meer huur dan maximaal nog is toegestaan. Zij krijgen zodoende een huurverlaging. WSN stuurt hen een brief.